Más de 270 cursos para conseguir tu meta ¡Infórmate!

Buscar

Encontrados resultados para ''

Quines són les funcions d'un bomber a Catalunya?

Funcions dels Bombers

El Cos de Bombers és un servei públic essencial per a la ciutadania. El seu objectiu principal és la protecció de les persones, els béns i el medi natural davant de diverses situacions de risc. Però, la seva tasca no es limita només a l’extinció d'incendis, sinó que abasta un ampli ventall de funcions.

 

Oposiciones Bombero

Tot i això, algunes funcions poden variar segons parlem del Cos de Bombers de la Generalitat o de l'Ajuntament de Barcelona:

El Cos de Bombers de la Generalitat de Catalunya

El Cos de Bombers de la Generalitat de Catalunya (categoria de bomber/a de primera de l'escala tècnica ) depèn del Departament d’Interior de la Generalitat i les funcions que han d'exercir els seus membres són les que estableixen la Llei 5/1994, de 4 de maig, de regulació dels serveis de prevenció i extinció d'incendis i de salvaments de Catalunya (article 16):

  • Prevenció i extinció d'incendis: La funció més coneguda dels Bombers és la lluita contra el foc. Aquest servei inclou l’extinció d’incendis en entorns urbans, industrials i naturals. Catalunya és un territori amb risc d’incendis forestals molt alt, especialment durant els mesos d’estiu, i els Bombers de la Generalitat tenen un paper fonamental en la prevenció, control i extinció d’aquests incendis.
  • Salvaments: Una altra funció important és el rescat de persones en situacions d'emergència. Això inclou rescats en accidents de trànsit, persones atrapades en edificis o excursionistes que es troben en perill en zones de muntanya. També intervenen en salvaments aquàtics en rius, embassaments o zones costaneres.
  • Suport sanitari en emergències: Els bombers estan preparats per actuar com a primers intervinents en situacions d'urgència mèdica mentre arriben els serveis mèdics especialitzats. A més a més, treballen estretament amb altres cossos d'emergències com el Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) per coordinar actuacions en situacions de crisi. Aquesta col·laboració és essencial per garantir una resposta eficaç i integral davant qualsevol tipus d’emergència.
  • Inspecció i comandament d'unitats operatives i logístiques que siguin determinades per via reglamentària: en emergències tècniques com fuites de gas, vessaments de productes químics o accidents amb materials perillosos.

El Cos de Bombers de l´Ajuntament de Barcelona

El Cos de Bombers de l’Ajuntament de Barcelona és un dels serveis de bombers més antics i especialitzats, amb una història que es remunta al segle XIX. Igual que el cos de Bombers de la Generalitat de Catalunya, tenen un paper fonamental en la seguretat pública, però amb una atenció particular a la ciutat de Barcelona i les seves necessitats específiques:

  • Extinció d'incendis: Els Bombers de Barcelona tenen com a funció principal l'extinció d'incendis en la ciutat, tant en àrees residencials, comercials, industrials com en espais públics. A causa de la densitat urbana de Barcelona, el cos ha desenvolupat estratègies especialitzades per actuar ràpidament en zones amb una alta concentració de persones i edificis, assegurant una resposta efectiva.
  • Rescat i salvament: Com a part de la seva missió de protegir la vida humana, els Bombers de Barcelona realitzen operacions de rescat en accidents de trànsit, edificis col·lapsats, rescats en alçades (per exemple, persones atrapades en edificis o estructures altes), així com rescats en espais confinats o perillosos. També tenen unitats especialitzades en salvament en el medi aquàtic, intervenint tant en ports com en platges de la ciutat.
  • Assistències tècniques: Els bombers de Barcelona intervenen en situacions d’emergència que impliquen fuites de gas, vessaments de productes químics o materials perillosos. A Barcelona, una ciutat amb una gran activitat industrial i de transport, és clau tenir un cos de bombers preparat per gestionar aquestes emergències ràpidament.
  • Accions preventives:
    • ​​​​​​​​​​​​​Suport en grans esdeveniments i actes públics: Barcelona és una ciutat que acull nombrosos esdeveniments multitudinaris, com grans concerts, festivals, actes culturals o competicions esportives. Els Bombers de Barcelona s'encarreguen de dissenyar i implementar els plans de seguretat i emergència per aquests esdeveniments. Això inclou la preparació de protocols d'evacuació, control d’aforament i l’atenció immediata davant de qualsevol emergència.
    • Protecció del patrimoni històric i cultural: Barcelona és una ciutat rica en patrimoni arquitectònic i cultural. Els bombers tenen un paper fonamental en la protecció d'aquests béns en cas d'incendis o altres emergències. Això inclou edificis icònics com la Sagrada Família, el Barri Gòtic, i altres monuments històrics que són de gran importància tant per a la ciutat com a nivell internacional.
    • Atenció i formació ciutadana: Els Bombers de Barcelona organitzen activitats i tallers dirigits a la població amb l’objectiu de conscienciar sobre la prevenció d’incendis i la seguretat domèstica. A més, ofereixen formació especialitzada en primers auxilis, seguretat en edificis i gestió de riscos, especialment a les escoles i centres comunitaris.
    • Prevenció d’incendis i seguretat: Una de les funcions més importants del cos de Bombers de Barcelona és la prevenció d’incendis i altres riscos. Fan inspeccions periòdiques d’edificis per assegurar-se que compleixen la normativa de seguretat contra incendis, especialment en edificis històrics, monuments i infraestructures crítiques. També col·laboren amb altres entitats per promoure campanyes de conscienciació i seguretat entre la població.
    • Col·laboració amb altres serveis d'emergència: Treballen estretament amb altres serveis d’emergència com la Guàrdia Urbana, el Servei d'Emergències Mèdiques (SEM) i Protecció Civil, coordinant-se en situacions de crisi i accidents que requereixen una resposta conjunta. Aquesta col·laboració és especialment important en situacions de grans emergències, com atacs terroristes o accidents a gran escala.
    • Intervenció en emergències meteorològiques: La ciutat de Barcelona, en ser costanera, està exposada a temporals de vent, pluges torrencials i altres fenòmens meteorològics. Els Bombers de Barcelona estan preparats per actuar en aquestes situacions, ja sigui retirant objectes caiguts per forts vents, rescatant persones afectades per inundacions o protegint zones vulnerables.

 

Els Bombers desenvolupen una tasca complexa i vital per a la seguretat de la ciutat. A més de la seva tasca d'extinció d'incendis, tenen una àmplia gamma de funcions relacionades amb el rescat, la protecció civil, la prevenció i la formació ciutadana. El seu coneixement de la comunitat o de la ciutat, la seva estructura i les seves necessitats específiques fan que aquest servei sigui un element clau per garantir la seguretat dels seus habitants en tot tipus de situacions.

Por MasterD

Esta noticia no tiene comentarios todavía

Nuevo Comentario

Comparte esta página: